Boendeinfo

Brandsäkerhet

Vad gör du om det börjar brinna?

En brand kan sprida sig snabbt. Därför gäller det att agera direkt. Om branden är liten kan du försöka släcka den. Men ta inga onödiga risker! Grundregeln om det börjar brinna är: RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK. Och redan nu kan du tänka igenom hur du ska ta dig ut om det börjar brinna. Om det börjar brinna eller ryka i trapphuset ska du stanna i lägenheten. Åk aldrig hiss om det brinner i fastigheten.

Trapphuset är en viktig utrymningsväg. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar och kartonger. Det är viktigt att man kan komma fram om det börjar brinna!

För att minska risken för brandspridning är det dessutom mycket viktigt att du regelbundet rengör fläktens filter från fett.
Läs mer på www.rsyd.se/vid-olyckor/

Brand i kläder. Se till att snabbt få ner personen på golvet. Då sprider sig inte elden så snabbt. Släck elden genom att slänga över en filt. Täta sedan mot kroppen från huvudet och ner. Tänk på att konstmaterial, som fleece, lätt tar eld. Använd en filt av naturmaterial eller köp en brandfilt.

Brand i kastrull. Ta bort den från plattan och sätt på ett lock. Använd inte vatten om det är margarin eller olja som brinner. Då exploderar det brinnande fettet och du kan bli allvarligt brännskadad.

Brand i TV. Dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller med vatten.

Våra lägenheter är utrustade med brandvarnare. Om batteriet skulle börja ta slut ska du höra av dig till oss så kommer vi och byter det. Kontrollera gärna att brandvarnaren fungerar minst en gång i kvartalet och när du ska vara hemifrån en längre tid. En gång per år bör du också rengöra den från utsidan med en dammsugare.