Ny muralmålning av Finsta i centrala Lund

Pressmeddelande

Med start den 3 juli kommer konstnären Finsta, med rötter i Lund, att skapa en muralmålning på en fasad på Stora Gråbrödersgatan 6 i centrala Lund. Projektet är ett initiativ från Finsta och Paulssons Fastigheter och genomförs med stöd av LundART – Lunds konsthalls arbete med urban konst, arbetet projektleds av gatukonstorganisationen Artscape.

Välkommen på pressvisning vid väggen på Stora Gråbrödersgatan 6, 6 juli 10.00 då Finsta samt företrädare för producerande organisationer finns på plats.

Finn ”Finsta” Hallin började måla väggar runtom i Lund 1994. Bland annat de första lagren bakom Smålands nation och porträttet av Miles Davis på baksidan av Mejeriet. Som graffitimålare i Lund på den tiden möttes han av applåder och tidningsartiklar snarare än kritik. Det har gjort hans uttryck till mer kommunikativt och lekfullt än vad man ofta förknippar med graffiti. För att sammanfatta närmare 30 år som verksam konstnär gjorde Skissernas Museum förra året en stor retrospektiv utställning över Finstas konstnärskap ”The Return of Finsta”, i samband med utställningen påbörjade Finsta och Paulssons Fastigheter en dialog om att uppföra ett större offentligt verk vilket nu realiseras med hjälp av LundART.

Vi vill som fastighetsägare medverka till att sätta färg på Lund, skapa en konstdestination på vår citykarta och generera bra flöden och liv mellan husen i stadskärnan. Det är extra roligt att kunna bidra genom ett samarbete med Finsta som ursprungligen är från staden.

  • Mirja Jönsson, Paulssons Fastigheter
  • – Elin Aspeklev, Projektledare urban konst

Via Lunds konsthalls arbete med urban konst har vi nu möjlighet att stödja realiseringen av denna nya muralmålning. Finstas sprudlande konstnärskap är en viktig del av den urbana konsten och har en stark förankring till Lund. Vi ser fram emot att hans konst får ta plats i innerstaden.

Om Paulssons Fastigheter

Paulssons Fastigheter är ett familjeägt fastighetsbolag i andra generation och vi är verksamma i Öresundsregionen med fastigheter i Lund, Löddeköpinge och Hjärup. Med vårt fastighetsbestånd vill vi bidra till en aktiv stadsutveckling och trygga livsmiljöer. Vår styrka ligger i långsiktighet, lokal förankring, hjärta och engagemang.

Om LundART

LundART är ett initiativ från Lunds kommuns ledning, och tillkom 2021 som en följd av den pågående Coronapandemin. LundART vill etablera en modell för långsiktigt arbete med den urbana konsten och skapa utrymme för diskussion och lärande om det offentliga rummets potential, utformning och historia.

Om Artscape

Artscape har genomfört några av världens största gatukonstfestivaler och vi letar alltid efter rätt förutsättningar för att skapa unika event. Artscape vill inspirera Sverige med fantastiska konstupplevelser som är tillgängliga för alla.

Kontakt:

David Villegas Wistrand, projektledare Artscape

david@artscape.se

0700-418 636

Andra nyheter

Påminnelse! Er åsikt är viktigt för oss

Vi vill gärna veta hur du trivs hos oss. Dina åsikter är viktiga och därför vill vi påminna er om att delta i vår undersökning om ditt boende. Svaren hjälper oss att se vad vi kan bli bättre på. Enkäten har gått ut till er via mejl samt med post. Har ni inte fått...

Det är med stor glädje vi kan berätta

Det är med stor glädje vi kan berätta att vi, Paulssons Fastigheter, tecknat hyresavtal med Elite Hotels för vår fina fastighet på Sankt Petri Kyrkogata 9! Då vår nuvarande granne Hotel Bishop Arms Lund, en av 7 Bishops Arms hotell som ingår i Elite Hotels koncern,...