Nu är det byggstart för den prisbelönade arkitekten Cord Siegels första bostadshus i Lund. Projektet är döpt till ”Det goda vattnet” och omfattar 61 bostadsrätter i en mångfald av utföranden – från ettor på 36 kvm till radhus och etagelägenheter på 139 kvm – intill Gryningsparken och spårvägen i Lunds nya stadsdel Brunnshög.

Med vatten, grönska och kretslopp som bärande teman erbjuder ”Det goda vattnet” en hel del originella idéer. Den gemensamma poolen på innergården är t ex av naturtyp, dvs istället för klor renas den på naturligt sätt med växter och sandfilter. Huset är ett samarbete mellan Paulssons Fastigheter, som har en lång erfarenhet av att utveckla och förvalta fastigheter i Lund, och Cord Siegel.

– I ”Det goda vattnet” satsar vi fullt ut på långsiktighet och hållbarhet, värden som är oerhört viktiga för oss när vi tänker framtid. Vårt goda samarbete med Siegel arkitekter och entreprenadformen med Wästbygg innebär att vi nyttjar våra olika kompetenser för att nå riktigt långt, säger Ewa Folkesson, vd på Paulssons Fastigheter.

Gemensam takterrass

På den nionde våningens gemensamma takterrass finns ännu en badmöjlighet i form av ett spabad, vilket värms upp av takets integrerade solceller som producerar el till husets gemensamma utrymmen.

Genom att regnvattnet tas tillvara minimeras dessutom vattenförbrukningen till den rikliga växtlighet som är en av grundtankarna med huset. Från den lummiga innergården med höga skogsliknande träd följer växtligheten huset hela vägen upp till taket via planteringslådor och planteringsbalkonger som bäddar in terrasser, balkongräcken och uteplatser.

Hållbar guldkant

Många lägenheter kan välja till badkar och i radhusen högst upp kan man få både bubbelpool på takterrassen och badkar på loftvåningen.

– I en värld där allt fler börjar ifrågasätta sina utlandssemestrar blir det allt viktigare att kunna erbjuda ett boende som på ett hållbart sätt erbjuder den guldkant man kanske söker på andra sidan jordklotet.

– I ”Det goda vattnet” finns bastun precis intill naturpoolen på den parkliknande innergården. Och högst upp i huset kan man njuta av utsikten hela vägen till Öresund från ett bad som solen har värmt upp. Lite av tanken är att kunna erbjuda hållbarhet med extra allt, ler Cord Siegel. 

Mångfald i boendet

En annan avgörande aspekt med ”Det goda vattnet” är mångfalden i boende och uttryck. Av de 61 lägenheterna är tolv utformade som staplade radhus, där hälften ligger i suterräng vid gården och poolen medan de övriga är placerade högst upp i huset. – ”Det goda vattnet” består av fyra huskroppar med både stående och liggande träfasad. Som högst är det tio våningar inklusive två vindsvåningar som ligger förskjutna intill varandra – allt för att skapa en lekfull och varierad fasad under sadeltaket, säger Cord Siegel.

Cykelvänligt

I cykelstaden Lund är det nära till det mesta och ”Det goda vattnet” gör det lätt att ha cykel med möjlighet att ta cykeln ända till dörren med självöppnande dörrar och anpassade hissar, invändig cykelparkering med el för laddning av elcyklar, cykelverkstad samt bilpoolsmedlemskap i mobilitetshuset mittemot.

I projektet har Paulssons Fastigheter och Cord Siegel anlitat Wästbygg som totalentreprenör med byggstart i oktober och inflyttning beräknad till Q2 2022.

Katalog Det Goda Vattnet

För mer information, kontakta:

Ewa Folkesson, Paulssons Fastigheter, ewa.folkesson@paulssons.se

Cord Siegel, Siegel Arkitekter, cord@siegel.se

Dan Eliasson, fastighetsmäklare Hettinger, dan@hettinger.se